Change Species:

Dark-eyed Junco (Junco hyemalis)


Photo © Bill Thompson

Photo © René Corado / WFVZ

Photo © René Corado / WFVZ

Male (Slate-colored)

Photo © Gary Mueller

(Slate-colored)

Photo © Darin Ziegler

Male (Oregon)

Photo © Christopher L. Wood

Male (Oregon)

Photo © Terri Gueck

Female (Oregon)

Photo © Keith Evans

(Oregon)

Photo © Robinsegg

(Gray-headed)

Photo © Christopher L. Wood

(Gray-headed)

Photo © Christopher L. Wood

Male (Pink-sided)

Photo © Christopher L. Wood

Male (White-winged)

Photo © Christopher L. Wood

Songs and alarm call

© Robert C. Stein

Song ("Oregon" race)

© Randolph S. Little

Song ("Oregon" race)

© Geoffrey A. Keller

Alarm call and other call notes ("Oregon" race)

© Mathew D. Medler

Kew calls ("Slate-colored" race)

© Gerrit Vyn

Song ("Slate-colored" race)

© Geoffrey A. Keller

Chip notes (Slate-colored race)

© Randolph S. Little

When To Look

Source: Birds of North America Online

Where To Find It

Habitats

forest

mountain

Substrates

ground

Live Tree Branch

In/On Building

What You'll Find

Nest Type

cup

Chick

Altricial

Clutch Size

3
6

Nest Height

5 ft
0 ft

Nesting Statistics

Incubation Period

12-13
days

Brooding Period

10-13
days

Useful Hints

  • It’s rare for a junco to reuse a nest.
  • Female juncos choose their nest site, most commonly on the ground near a protruding rock or roots for cover.
  • Occasionally juncos nest near human-made structures like window sills, beams, or hanging plants.