Change Species:

Mourning Dove (Zenaida macroura)


Photo © Debbie McKenzie

Photo © René Corado / WFVZ

Photo © René Corado / WFVZ

Adult

Photo © ashockenberry

Adult with nestlings

Photo © Curtis Ellis

Adult

Photo © Ken Schneider

Adult

Photo © Matt MacGillivray

Adult

Photo © Maggie Lee

Adult

Photo © claire06010

Adult

Photo © Iris Sutcliffe

Adult

Photo © Don Rash

Adult

Photo © Douglas K. Davis

Adult

Photo © Kristen Hohensee

Song

© William R. Fish

Song or perch-coo (captive bird)

© William R. Fish

Wing whistle from flushed bird

© Virginia Huber, Randolph S. Little

Distress call (captive bird)

© Margery R. Plymire

Wing whistle as bird flushes

© Todd A. Sanders

When To Look

Source: Birds of North America Online

Where To Find It

Habitats

forest

grassland

open woodland

town

Substrates

ground

Live Tree Branch

Vine or Tangle

In/On Building

What You'll Find

Nest Type

platform

Chick

Altricial

Clutch Size

1
2

Nest Height

250 ft
0 ft

Nesting Statistics

Incubation Period

14
days

Brooding Period

13-15
days

Useful Hints

  • Members of a pair preen each other with gentle nibbles around the neck as a pair-bonding ritual. Eventually, the pair will progress to grasping beaks and bobbing their heads up and down in unison.
  • Mourning Doves sometimes reuse their own or other species’ nests.
  • Mourning Doves commonly build nests in hanging flower pots or other man-made structures.