Change Species:

Red-winged Blackbird (Agelaius phoeniceus)


Photo © Kyle McCreary

Nest with eggs

Photo © Lorraine Eldrod

Nestlings

Photo © G. M. Vargas

Nest

Photo © Ross Michaels

Nest-building

Photo © Ross Michaels

Adult male

Photo © ashockenberry

Adult female

Photo © Matt MacGillivray

Immature male

Photo © Darin Ziegler

Adult male

Photo © Laura Erickson

Adult female

Photo © rainriver

Fledgling

Photo © vidular

Adult male

Photo © Ted Schroeder

Immature male

Photo © Richard Lee

Adult female

Photo © Judy Howle

Adult male

Photo © Linda Salter

Song, calls

© Richard W. Simmers

Song

© Wilbur L. Hershberger

Check call

© Randolph S. Little

Pink call

© Randolph S. Little

Tjeet call

© Randolph S. Little

Harsh rattles

© Geoffrey A. Keller

When To Look

Source: Birds of North America Online

Where To Find It

Habitats

marsh

Substrates

Bush or Shrub

reeds

What You'll Find

Nest Type

cup

Chick

Altricial

Clutch Size

2
4

Nest Height

14 ft
0 ft

Nesting Statistics

Incubation Period

11-13
days

Brooding Period

11-14
days

Useful Hints

  • The Red-winged Blackbird is a highly polygynous species, meaning males have many female mates – up to 15 in some cases. Typically 5 or more females have to crowd their nests into any one male’s territory.
  • Second broods are rare for this species, but they can occur if time permits.
  • Hatching is asynchronous and usually takes place just after sunrise.