Change Species:

Brown Thrasher (Toxostoma rufum )


Photo © Burline Pullin

Brown Thrasher nest

Photo © RenĂ© Corado

Brown Thrasher eggs

Photo © RenĂ© Corado

Brown Thrasher, sexes alike

Photo © Debbie McKenzie

Adult

Photo © Nathan Dubrow | Macaulay Library

Adult

Photo © Simon Best | Macaulay Library

Adult

Photo © Jon Isacoff | Macaulay Library

Juvenile

Photo © Steve Dowlan | Macaulay Library

Habitat

Photo © Christopher McPherson | Macaulay Library

Song

© Geoffrey A. Keller | Macaulay Library

Calls

© Oliver H. Hewitt | Macaulay Library

Calls

© Wil Hershberger | Macaulay Library

Calls

© Wil Hershberger | Macaulay Library

Calls

© Curtis Marantz | Macaulay Library

When To Look

Source: Birds of North America Online

Where To Find It

Habitats

river

shrub

Substrates

ground

Bush or Shrub

What You'll Find

Nest Type

cup

Chick

Altricial

Clutch Size

2
6

Nest Height

7 ft
2 ft

Nesting Statistics

Incubation Period

11-14
days

Brooding Period

11-12
days

Useful Hints

  • The Brown Thrasher nests in dense shrubs, especially those with thorns.
  • An aggressive defender of its nest, the Brown Thrasher is known to strike people and dogs hard enough to draw blood.
  • Occasionally reuses nests built in previous years.